NORVEŠKA Z VESNO NEFERAMIS

Kdaj:
13. april, 2016 – 21. april, 2016 (cel dan)
2016-04-13T00:00:00+02:00
2016-04-22T00:00:00+02:00
Kje:
Norveška
Cena:
2.080,00€
Kontaktna oseba:

NORVEŠKA – POGANSTVO, MOČ RUN IN VIKINGI

8 dni – prednosti: majhna skupina (7 potnikov), individualen pristop, polpenzion, vsi ogledi in vstopnine v ceni

Odhod: 13.4. 2016

Na odkrivanju lepot narave – fjordi in gore; severnih božanstev – Odin, Thor, Freya, in seveda troli; ne pozabimo hkrati na pomen run in izročila, katera napovedujejo ponovno sesutje sveta in novo vstajenje človeške rase.

Kdaj bo Ragnarok?

Gremo odkriti in izkoristiti preostali nam čas!

Program potovanja

1. dan,
Maribor-Celje-Ljubljana-Oslo: Odhodni transfer proti Benetkam ali Bergamu/Bologni. Prijava in polet do norveške prestolnice (prtljaga omejena na 1 kos do 15 kg / osebo čekirane in 1 kos do 7 kg / osebo ročne prtljage). Po pristanku in ureditvi vstopnih formalnosti se bomo odpeljali proti severu. Na panoramski vožnji si bomo ogledali Lillehammer, ki varuje skrajni severni del jezera Mjosa, kjer so se rojevale stare legende. Večerja in nočitev v Hafjellu.

2. dan,
Hafjell-Trondheim: Zajtrk in na slovito vožnjo do Trondheima, del poti nam bo krajšala reka Gaula, katera je legendarno polna lososov. Ni kaj, zdrava riba živi le v čistem in zdravem okolju. Ob prihodu v Trondheim si bomo ogledali slovito cerkev Nidaros. Nidaros je bilo tudi prvo ime območja, katerega je kot mesto ustanovil kralj Olav Tryggvasson, znani pokristjanjevalec Norveške. Skoraj 1000 let je na tej lokaciji potekalo ustoličevanje norveških kraljev, v mestu pa je bila tudi zadnja prestolnica vikinške dobe ki se je končala 1217. Legenda pravi in zgodovina potrjuje, da je bilo mesto Trondheim predhodno center poganskega izročila in domnevno naj bi na mestu današnje največje skandinavske katedrale Nidaros, tedaj stalo pomembno svetišče Vikingov in severnih božanstev. Po ogledu katedrale in mesta sledi večerja in nočitev.

3. dan,
Trondheim-Maere-Molde: Danes si bomo privoščili dan za podoživljanje starih časov in odkrivali bomo pomen poganskih izročil in obredov. Po zajtrku se bomo odpravili še malček severneje in se najprej ustavili na obrobju Trondheima, kjer je bilo nekoč najpomembnejše svetišče Norveške – Ranheim. Na žalost danes ni več ohranjen kot tempelj, a vsekakor bomo začutili prisotnost nordijskih božanstev in energijo nekdanjega svetišča. V dobi pokristjanjevanja Norveške (slednja je bila zadnja preden se je severnjaško izročilo preselilo na otoke – Islandija in Grenlandija) je veliko svetišč uničila katoliška sla po zatiranju »poganstva« in primitivnih, nepravih, ne toleriranih običajev, navad in obredov. A Vikingi so bili poznani po tem, da so razen svetega kamnitega temelja s seboj odpeljali celotna svetišča z božanstvi in svetimi obrednimi rekviziti. Eno takšnih je bilo v Ranheimu, a podobno je obstajalo tudi v našem dnevnem cilju. Na mestu kjer danes stoji cerkev Maere je bilo pomembno svetišče in temelji slednjega so bili resnično odkriti pod glavnim oltarjem cerkve. Po obisku in stiku z energijo nadaljujemo nazaj mimo Trondheima in za lažje podoživljanje se bomo peljali skozi prelepo oceansko pot do Moldeja. Večerja in nočitev.

4. dan,
Molde-Hellesylt-Skei: Po zajtrku nadaljujemo nazaj na jug. Zjutraj se bomo vkrcali na trajekt in prečili ožino Midfjorda ter nadaljevali vožnjo do slikovitega ustja fjorda Geiranger. Za občudovanje njegovih lepot bomo naredili postanek v Hellesyltu. Nato nadaljevanje slikovite vožnje (Innviksfjord, vasice Stryn, Loen in Olden), naš cel dan bo slikovit in nas bo navduševal, kot je že dolgoletne utrjene prebivalce Norveške. Prenočili bomo ob jezeru Jolster. Večerja.

5. dan,
Skei-Flam-Bergen: Zajtrk in pot nadaljujemo proti najlepšemu mestu Norveške, pa prej nas čakajo še čudovita in nasploh prva lesena cerkev Norveške – Urnes, katera je zgrajena skladno s prvim arhitekturnim sodelovanjem med vikinškimi in katoliškimi prijemi. To sodelovanje je ohranjeno tudi v cerkvenem interieru, kjer so upodobitve kač lahko bodisi zapeljevanje Eve s strani kače, ali pa gre za prikaz Ragnaroka? Nadaljujemo do fantastičnega rokava Flam na Sognefjordu, kjer se bomo vkrcali na gorski vlak, ki nas bo po spiralni poti popeljal dobesedno skozi skalno osrčje gora do Myrdala. Nato nazaj v pristan Flam, v obe smeri pa se bomo nagledali naravnih lepot. Kar malce preveč razvajeni s bomo ob zopet z lososi bogatih rekah in fjordih odpeljali do okolice Bergna. Večerja in nočitev.

6. dan,
Bergen-Norheimsund/Sandven: Po zajtrku si bomo ogledali stari center Bergna, kjer nas bo najbolj navdušila četrt Bryggen z ohranjeno mestno arhitekturo izpred 3. stoletij, enkratno vkomponiranimi butičnimi trgovinicami in nasploh vzdušjem kot da živimo v preteklosti. Nato se bomo povzpeli še na razgledno točko in bergenski zaliv zaobjeli s pogledom. Nebeškost območja nas bo navdahnila za nadaljnje aktivnosti, saj se bomo popoldan zopet posvetili poganskim izročilom na območju Hardanger fjorda. Večerja in nočitev.

7. dan,
Sandven-Oslo: Zajtrku sledi še vožnja v kombinaciji trajektov, fjordov in nacionalnega parka Hardangervidda s tisočeri jezer… Ob prihodu v Oslo še ogled glavne atrakcije, to je najbolje ohranjena vikinška ladja Gokstad. Vikingi ne bi bili slavni brez njih, zato je prav da obeležimo tudi ta del njihove kulture in zapuščine. Še večerni sprehod po prestolnici Norveške in po večernem utripu sledi večerja in nočitev.

8. dan,
Oslo-Ljubljana-Maribor: Zgodnji zajtrk in prevoz na letališče.

Prijava in polet letala proti izhodiščni točki.

Nato transfer via Ljubljana do Maribora. Cena potovanja (po osebi v dvoposteljni sobi):

Pri 7 plačnikih 2.080 €

Cena vključuje: povratni prevoz do odhodnega letališča, letalski prevoz do Osla in nazaj, prevoze s kombi vozilom, vse cestnine+tunelnine+trajekte, pristojbine, parkirnine, vse navedene vstopnine na poti z ogledi, slovensko vodenje, polpenzion, 7x namestitve v hotelih 3*, DDV in organizacijo. Možna doplačila:

  1. enoposteljna soba: 295 €
  2. odpovedni riziko: 91 €
  3. 3.ja oseba na dodatnem ležišču: – 48 €

Cepljenja in vizum niso potrebni.

Pogoj za izvedbo je 7 plačnikov.

7 je tudi maksimalno število potnikov. Organizator: VARD d.o.o. Splošni pogoji organizatorja so sestavni del vsakega aranžmaja.

Prijava preko obrazca:

Tel. št., kamor vas lahko pokličemo v nujnih primerih...